Er gaat niets boven een wandeling om een regio te ontdekken en wat frisse lucht te krijgen, of het nu dicht bij huis is of tijdens een ver verblijf. 

Een stadswandeling, een wandeling in de bergen of een wandeling op het platteland, het is allemaal in voorbereiding!

Plan uw route

Als u een beginner bent, zullen uw eerste uitstapjes in de wildernis u waarschijnlijk niet naar Everest Base Camp brengen, maar u moet uw reisroute niet verwaarlozen. Weten hoe en wanneer je op je bestemming komt, het terrein begrijpen waar je overheen loopt en een idee hebben van de belangrijkste ‘etappes’ is cruciaal om op koers te blijven, tijd te besparen en te voorkomen dat je om hulp moet vragen.

Als de meeste wandelpaden gemarkeerd zijn, zal de wetenschap hoe lang het moet duren om van punt A naar punt B te komen u helpen om zo snel mogelijk te beseffen dat u het pad hebt verlaten. Een goede voorbereiding en onderzoek voorafgaand aan de wandeling is daarom essentieel.

Ken uw grenzen

Als je niet zo fit bent, kun je je goed voorbereiden op wandelingen op het platteland en zachte hellingen. Maar als de manager van de sportschool je in maanden niet heeft gezien en de kantoortrap je ademloos maakt, probeer dan niet de Inca Trail op je eerste dag. Wees je bewust van je uithoudingsvermogen en probeer niet een wandeling te maken die wordt aanbevolen voor ervaren of fitte wandelaars.

Bereid u thuis voor zodat u kunt genieten van de reis: maak het leven gemakkelijker voor uzelf met makkelijke wandelingen zonder hellingen en breek langere wandelingen met frequente onderbrekingen. Een geschikte wandeling moet je een beetje buiten adem brengen, maar je moet toch het uitzicht kunnen bewonderen zonder dat je voorovergebogen bent om op adem te komen.

Bescherm uw voeten

Het is zeker niet nodig om jezelf uit te rusten met de nieuwste wandeluitrusting, maar een paar kleren maken de wandeling makkelijker en leuker voor beginners. Eerst en vooral heb je een goed paar schoenen nodig die je tweedehands kunt kopen. De keuze tussen hoge of lage wandelschoenen is aan u, maar er zijn een paar dingen om rekening mee te houden bij de aankoop. Het is beter om je af te vragen of ze in de winkel passen dan twee uur voor een dagje trekking!

De beste manier om er zeker van te zijn dat je de juiste schoenen hebt, is ze te kopen in een speciale winkel of op een speciale site. Verkopers worden getraind om uw lopen te evalueren en te zien of een schoen past bij uw voet of niet. Ze maken het echt mogelijk om op de juiste voet te beginnen in de wereld van het wandelen. Je moet ook aandacht besteden aan grip en waterdichtheid, wat twee heel belangrijke criteria zijn bij het omgaan met slecht weer en gladde oppervlakken.

Het vinden van de juiste rugzak

Als je aan bergbeklimmers denkt, is het gemakkelijk om een complete uitrusting te visualiseren: grote rugzakken, wandelstokken en kampeeruitrusting, enz… Maar als je een beginner bent, moet je rugzak beduidend lichter zijn.

Om te beginnen moet u een geschikte tas vinden die u ook tweedehands kunt kopen. Uw oude rugzak van de middelbare school kan genoeg zijn voor een wandeling rond het blok of een paar uur, maar een tas die u enkele uren of zelfs dagen moet dragen zou u absoluut geen ongemak moeten bezorgen. Taille- en borstriemen kunnen helpen, evenals gewatteerde schouderbanden en een goede ondersteuning van de rug. Er zijn verschillende gespecialiseerde merken die uitstekend materiaal bieden.

Denk aan uw veiligheid

Er gaat geen maand voorbij zonder een ongelukkig wandelincident. Dus tenzij je het richtingsgevoel van een Marinier of de overlevingsvaardigheden van Berengryllen hebt, moet je een paar eenvoudige voorzorgsmaatregelen nemen voordat je gaat.Om te beginnen, vermijdt u koste wat het kost alleen te wandelen, vooral als u een beginner bent. Ten tweede is diefstal op wandelpaden zeldzaam, maar het gebeurt wel, dus neem zo min mogelijk waardevolle spullen mee. In geval van twijfel, praat met de lokale bevolking ter plaatse of neem contact op met het VVV-kantoor dat bij uw reisroute hoort voor het vertrek.Ga niet weg zonder het weerbericht te controleren. Een aangenaam besneeuwd pad onder een blauwe hemel kan perfect zijn om een nieuwe plek te verkennen, maar dat zal minder het geval zijn als er plotseling wolken opduiken die je in de storm opsluiten. Aarzel in zo’n situatie niet om terug te keren: het weer kan heel snel verslechteren en de gevolgen zullen minder dramatisch zijn als je niet in de wildernis bent. Bewaar tenslotte wat ruimte in uw tas voor een kleine EHBO-doos die deel moet uitmaken van alle wandeluitrusting. Het is niet nodig om te investeren in een professionele kit, maar zorg ervoor dat je iets hebt om een verstuikte enkel te verbinden en een snee of krasje op te ruimen.https://www.wandel.nl/wandeluitrusting.htm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.